Sök och boka hotell i Helsingfors

Vi Garanterar de lägsta priserna. Över 50 000 hotell världen över.
Boka nu & Spara upp till 70% !!

Incheckning:
Utcheckning:

Helsingfors sevärdheter


Helsingfors sevärdheter. Den finska huvudstaden Helsingfors formligen kryllar av sevärdheter. Staden, som grundades den 12 juni 1550 av den svenske kungen Gustav Vasa, har en spännande historia om vilken många byggnader kan vittna om. Innan man reser till Helsingfors kan det vara en god idé att läsa på om de sevärdheter som staden kan erbjuda. Helsingfors mest kända affärsgata är Alexandersgatan. Här finns den finska huvudstadens största shoppingstråk. Längs med Alexandersgatan återfinns flertalet kända byggnader, torg och statyer. Under ett besök i Helsingfors bör man heller inte missa Ateneum. Det är Finlands nationalgalleria och här återfinns verk av exempelvis konstnärer som Hugo Simberg och Hans Norsbo. Ateneums rikligt dekorerade fasad är en sevärdhet i sig. Har du ett intresse för nutidskonst så ska du besöka Kiasma. Konstmuseet, som är ritat av den amerikanske arkitekten Steven Holl, stod klart 1998.

En annan mycket stor sevärdhet i Helsingfors är Borgbackens nöjespark, som invigdes 1950. Ett besök på nöjesparken är en rolig aktivitet för hela familjen. På Borgbackens nöjespark finns, förutom ett stort antal åkattraktioner, även restauranger, spelhallar och en utomhusscen.
Sea Life Helsingfors är ett annat besöksmål som är perfekt för hela familjen. Här får du stifta bekantskap med många spännande undervattensvarelser.

Brunnsparken är en känd stadsdel och park som ligger i de södra delarna av den finska huvudstaden. En promenad i denna vackra park är i det närmaste ett obligatoriskt inslag under en semesterresa till Helsingfors. Här återfinns bland annat Ursas observatorium men också flertalet ambassadsbyggnader. Utanför Helsingfors ligger Sveaborg. Det är en av världens största sjöfästningar och en mycket stor turistattraktion. Sveaborg omfattar flertalet öar vid Helsingfors hamninlopp och återfinns idag på UNESCO:s världsarvslista. Byggnationerna av en svensk snöfästning vid Finska viken, som inleddes år 1748, bör ses ett motdrag till Peter den stores anläggning av Sankt Petersburg. Under årens lopp har Sveaborg varit skådeplatsen för många spännande såväl som fasansfulla händelser. På Sveaborg idag finns många trevliga caféer och uteserveringar.

En stor sevärdhet och landmärke i Helsingfors är den nyklassicistiska domkyrkan. Kyrkan invigdes 1852 och fick då namnet Nikolajkyrkan efter den ryske tsaren med samma namn. Men i samband med att Helsingfors blev självständigt så bytte man namn till Storkyrkan och sedan, år 1959, till Helsingfors domkyrka. Två andra berömda kyrkobyggnader i Helsingfors är Uspenskijkatedralen, som är Helsingfors ortodoxa församling huvudkyrka, samt Gamla kyrkan. En annan arkitektonisk sevärdhet i Helsingfors är konsert- och kongressbyggnaden Finlandiahuset. Denna byggnad, som ritades av den berömde arkitekten Alvar Aalto och som färdigställdes 1971, ligger vid Tölövikten. Den idrottsintresserade bör under en vistelse i Helsingfors inte missa chansen att besöka Olympiastadion. Stadion, som är belägen i stadsdelen Bortre Tölö strax utanför Helsingfors centrum, är Finlands största idrottsarena och här hölls de olympiska sommarspelen 1952. Idag används Helsingfors Olympiastadion till fotbollslandskamper och konserter.

Ett självklart utflyktsmål under en semester i den finska huvudstaden är Fölisön. Det är en 46 hektar stor ö, där det bland annat finns ett friluftsmuseum men också en restaurang. Hit styr du kosan en varm sommardag med en picknickkorg i ena handen och badkläder i den andra. Om du besöker Helsingfors vid midsommartid så ska du inte missa det firande som äger rum på Fölisön. Den historieintresserad bör inte missa Finlands nationalmuseum, som återfinns på Mannerheimsvägen i centrala Helsingfors. Här kan du fördjupa din kunskap om Finlands historia från stenåldern och fram tills idag.